Κυριακή 12 Ιουλίου 2015

Filled Under: , , , , , , , , ,

Θρίλερ στο Eurogroup: Νέα προαπαιτούμενα, φινλανδικό βέτο

ΑΘΗΝΑ 12/07/2015

Βαθιά διχασμένοι βγήκαν οι εταίροι από το Eurogroup επί των ελληνικών προτάσεων που ολοκληρώθηκε στη μία ώρα Ελλάδας και θα συνεχίσει τις εργασίες του το μεσημέρι της Κυριακής, καθώς οι συμμαχίες διαμορφώνονται πλέον πιο ξεκάθαρα από ποτέ υπέρ και κατά ενός Grexit, το οποίο τίθεται πλέον φανερά στο τραπέζι από το Βερολίνο.

Όσον αφορά τη διαπραγμάτευση με την Αθήνα, δεν υπήρξε πρόοδος - αντίθετα ζητούνται νέα προαπαιτούμενα -, ενώ προέκυψε επίσης ζήτημα φινλανδικού βέτο σε νέο δάνειο, με το Ελσίνκι να τάσσεται υπέρ εξόδου της Ελλάδας.

Όπως όλα δείχνουν τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν σε επίπεδο ηγετών. Η μάχη θα είναι σκληρή με τον Ματέο Ρέντσι και τον Φρανσουά Ολάντ να αναμένεται να ασκήσουν ισχυρές πιέσεις προκειμένου να βρεθεί λύση και τη Γερμανία τη Φινλανδία, τη Σλοβακία κ.α. να εμφανίζονται αδιάλλακτοι.

Χωρίς κοινό ανακοινωθέν

Ενδεικτικό της δυστοκίας στο Eurogroup είναι πως δεν υπήρξε κοινό ανακοινωθέν ήσυνέντευξη Τύπου.

Ακόμη και οι δηλώσεις ήταν περιορισμένες

"Είχαμε μία εις βάθος συζήτηση για τις ελληνικές προτάσεις. Το ζήτημα της εμπιστοσύνης και της αξιοπιστίας συζητήθηκε επίσης, ενώ πραγματευτήκαμε επίσης τα οικονομικά ζητήματα. Είναι πολύ δύσκολο αλλά οι εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη" ανέφερε, αποχωρώντας ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Οι περισσότεροι υπουργοί αποχώρησαν χωρίς να απαντήσουν στους δημοσιογράφους με την εξαίρεση του γάλλου Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος δήλωσε πως "υπάρχει πάντα το αύριο" και του σλοβάκου ΥΠΟΙΚ, ο οποίος όταν ρωτήθηκε "ναι ή όχι", απάντησε πως "όχι είναι η καλύτερη απάντηση". 

Ο δε φινλανδός ΥΠΟΙΚ Στουμπ δήλωσε πως "σημειώνεται πρόοδος".

Χωρίς να κάνει δηλώσεις αποχώρησε - μιλώντας στο τηλέφωνο - ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συνεχιστεί την Κυριακή στις 12.00. Οι Σύνοδοι Κορυφής θα ξεκινήσουν στις 17:00 το απόγευμα.

Τα νέα προαπαιτούμενα

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εταίροι έθεσαν περισσότερα προαπαιτούμενα στον Ευκλείδη Τσακαλώτο ζητώντας σκληρότερα μέτρα, ενώ αρκετοί από τους υπουργούς έβαλαν στο τραπέζι ζήτημα εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, αμφισβητώντας ότι είναι σε θέση να εφαρμόσει το πρόγραμμα. 

Επιπλέον - σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ - ζητούν άμεση ψήφιση μέτρων όπως οι αλλαγές στον ΦΠΑ, οι ιδιωτικοποιήσεις, η κατάργηση των πρόωρων συντάξεων και τα κλειστά επαγγέλματα, ως προαπαιτούμενα προκειμένου να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για νέο δάνειο.
Επίσης, ζητούν να μην υπάρξει καμία μεταβολή στην αγορά εργασίας μέχρι το Σεπτέμβριο.

Η φινλανδική "τορπίλη"
Όσον αφορά το ζήτημα της Φινλανδίας η κυβέρνηση φαίνεται να είναι αποφασισμένη να τορπιλίσει τη συμφωνία με την Αθήνα, ασκώντας βέτο, καθώς είναι σχεδόν βέβαιο πως ένα νέο δάνειο θα προκαλέσει την κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού, με τους "Αληθινούς Φινλανδούς" να αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες το Ελσίνκι διαπραγματεύεται πλέον όχι υπέρ λύσης, αλλά υπέρ ενός Grexit.

Το κλίμα στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών των "18" ήταν βαρύ σύμφωνα με τους δημοσιογράφους που καλύπτουν τις εξελίξεις στις Βρυξέλλες και είναι ενδεικτικό ότι κατά τη διάρκεια του διαλείμματος για γεύμα οι περισσότεροι δεν αντάλλασσαν... λέξη μεταξύ τους και όλοι φαίνονταν σκεπτικοί και προβληματισμένοι. 

Θέλουν περισσότερα και... τώρα

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC
 οι εταίροι περισσότερες μεταρρυθμίσεις στην αγορά προϊόντων και στην αγορά εργασίας, ενώ παράλληλα θέλουν να περάσουν περισσότερα ν/σ στη Βουλή την εβδομάδα που διανύουμε προκειμένου η ελληνική πλευρά "να δείξει πως είναι σοβαρή".

Δύο πηγές από τις συνομιλίες ανέφεραν στο Reuters πως υπάρχει συμφωνία μεταξύ των 18 υπουργών ότι η Αθήνα πρέπει να κάνει "περισσότερα βήματα" προκειμένου να πείσει τους εταίρους ότι θα αποπληρώσει όποιο νέο δάνειο, απηχώντας την γερμανική άποψη πως η Ελλάδα "δεν μπορεί απλώς να προτείνει μέτρα που δεν εφαρμόστηκαν βάσει της προηγούμενης συμφωνίας, ζητώντας τρίτο πακέτο".

Γερμανικό έγγραφο περί "πενταετούς Grexit"
Την σκληρή στάση που αναμενόταν να κρατήσει το Βερολίνο, "έδειξαν" από την αρχή οι δυσοίωνες δηλώσεις Σόιμπλε -κατά την προσέλευση του- διαλύοντας το κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας που υπήρχε. 

Επιπλέον το απόγευμα και ενώ η συνεδρίαση μετρούσε πάνω από δύο ώρες, η γερμανική FAZ μετέδωσε την πληροφορία ότι ο Σόιμπλε απέρριψε την πρόταση, αντιπροτείνοντας είτε τη ριζική βελτίωση της με ιδιωτικοποιήσεις ύψους 50 δισ. ευρώ είτε ένα "πενταετές Grexit" με πακέτο ανθρωπιστικής και τεχνικής βοήθειας.

Άμεσα με tweet του ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Θοδωρής Μιχόπουλος προχώρησε σε διάψευση. Από την πλευρά του, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς εξερχόμενος του Μαξίμου δήλωσε: "Θα πάνε όλα καλά", διαψεύδοντας επίσης τα σενάρια της FAZ.

Το κείμενο Σόιμπλε - που σύμφωνα με πληροφορίες "κυκλοφορεί αλλά δεν κατατέθηκε" - απορρίφθηκε και από το SPD με τον αναπληρωτή πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Κάρστεν Σνάιντερ, να αναφέρει πως δεν πρόκειται για επίσημη θέση του Βερολίνου, ασκώντας σκληρή κριτική στον γερμανό ΥΠΟΙΚ.

Ωστόσο τα σενάρια επανήλθαν... δριμύτερα, όταν το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων έγραψε πως το έγγραφο είναι σε συμφωνία με την καγκελάριο Μέρκελ και τον αντικαγκελάριο και επικεφαλής των Σοσιαλιστών, Γκάμπριελ.

Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική κυβέρνηση ζητάει ένα τριετές πρόγραμμα από τον ESM, ύψους 53 δισ. ευρώ. Η Αθήνα απέστειλε στους Θεσμούς δέσμη μέτρων ύψους 13 δισ. ευρώ


Πηγή: nooz.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Followers