Σάββατο 18 Ιουλίου 2015

Filled Under: , , , , ,

Βουβός πεντοζάλης(video)

Το Πεντοζάλι, είναι ένας Κρητικός Χορός, διαδεδομένος κ στην υπόλοιπη Ελλάδα. Σ αυτό το βίντεο είναι ΒΟΥΒΟΣ κ είναι μαγικός.  Απολαύστε το στο τέλος του κειμένου.

Το πεντοζάλι χορεύεται από άνδρες κ γυναίκες με μέτρο τα 2/4. Συνοδεύεται από πλήθος μελωδιών, τα γνωστά πεντοζάλια. Ονομάστηκε πεντοζάλι γιατί συμβολίζει το πέμπτο ζάλο (δηλαδή βήμα), όπως ειπώθηκε η θεωρούμενη πέμπτη κατά σειρά ελπίδα των Κρητικών για απελευθέρωση της Κρήτης από τους Τούρκους κ όχι γιατί έχει πέντε βήματα, όπως λανθασμένα έχουν πει αρκετοί. Έχει δέκα βήματα , σε ανάμνηση της 10ης Οκτωβρίου(10/10) του 1769, όπου κ χορεύεται για πρώτη φορά στην Ανώπολη Σφακιών, οπότε λήφθηκε η απόφαση των Σφακιανών για την πραγματοποίηση της επανάστασης κ η μουσική του αποτελείται από δώδεκα μουσικές φράσεις (γυρίσματα ή σκοπούς) προς τιμήν των δώδεκα πρωτεργατών της εξέγερσης. Αξιοσημείωτο είναι ότι μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1960 οι κάτοικοι των επαρχιών Κισσάμου κ Σελίνου όταν χόρευαν το πεντοζάλι, στο άκουσμα κάθε σκοπού της μουσικής του χορού, φώναζαν το όνομα του καπετάνιου που αντιστοιχούσε ο μουσικός σκοπός, τιμώντας έτσι τη μνήμη του Δασκαλογιάννη των βασικών συνεργατών του κ της εξέγερσης των.
Είναι καθαρά πολεμικός χορός κ δηλώνει τον ξεσηκωμό, τη λεβεντιά, τον ηρωισμό κ την ελπίδα.
Ο χορός αποτελείται από την εισαγωγή κ τα ήρεμα βασικά βήματα. Ο Σιγανός χορεύεται, πολλές φορές με τη συνοδεία μαντινάδων, με αργά βήματα είτε προς τη φορά, είτε προς το κέντρο του κύκλου κ στη συνέχεια καθώς ο ρυθμός γίνεται πιο γρήγορος, τα βήματα γίνονται κ αυτά πιο γρήγορα και πηδηχτά. Οι χορευτές αρχίζουν άλλοτε με το αριστερό πόδι κ άλλοτε με το δεξί. Οι κινήσεις του χορού είναι 10, από τις οποίες οι 8 είναι καθαρά βήματα και 2 κινήσεις των ποδιών στο κενό.
Εδώ δεν υπάρχει μουσική, αλλά τον ρυθμό δίνουν οι χορευτές χτυπώντας με δύναμη τα πόδια τους στο δάπεδο, αλλά και με τις χορευτικές φιγούρες, όσοι χορεύουν πρώτοι, χτυπώντας πότε τα πόδια τους κάτω και άλλοτε με τα χέρια τους τα στιβάνια.



 Το συγκρότημα που χόρεψε ήταν του Μαυροκωστα

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Followers