Παρασκευή 10 Ιουλίου 2015

Filled Under: , , , , , , ,

Γεύμα σε εστιατόριο με το δικό σας τάπερ, κρασί από το σπίτι κ πληρωμή με βάση το χρόνο παραμονής.

Ιδέες για οικονομικά γεύματα που ξεπήδησαν στην κρίση

Δείτε κάποιες ιδέες που έχουν εφαρμοστεί σε Ελλάδα και εξωτερικό προκειμένου να αφήσουν περιθώρια στον κόσμο εν μέσω οικονομικής κρίσης να βγει έξω, χωρίς να ξοδευτεί. Η οικονομική κρίση μπορεί να μας έχει αδειάσει τις τσέπες, αλλά την ίδια στιγμή έχει δώσει έδαφος σε νέες, έξυπνες ιδέες, που επιτρέπουν στον κόσμο να βγει έξω, χωρίς να αδειάσει το πορτοφόλι του. Κι όπως πραγματοποιούνται live και συναυλίες ανοιχτές για το κοινό ή γίνονται διάφορα πολιτιστικά δρώμενα με ελάχιστο ή καθόλου αντίτιμο, έτσι και όσον αφορά το φαγητό, οι ιδέες για οικονομία δεν λείπουν. Μια από αυτές είναι και το λεγόμενο… ταπεράκι. Όταν στο Άμστερνταμ πολλά εστιατόρια άρχισαν να βάζουν λουκέτο το ένα μετά το άλλο, ξεπήδησε η ιδέα του Basis, το οποίο εκτός από κλασικό χώρο για events και φαγητό, έδινε άλλη μια δυνατότητα στον κόσμο: να φέρνει το δικό του φαγητό και να το τρώει στο χώρο του, έτσι ώστε να αισθάνεται ότι βγαίνει και να πληρώνει τελικά μόνο το ποτό του.

Το Basis παρείχε στους πελάτες μια ευρεία γκάμα γευστικών επιλογών, αλλά τους έδινε και την επιλογή να φέρουν το δικό τους φαγητό, παρέχοντας τους πιάτα, μαχαιροπίρουνα, φούρνους (μικροκυμάτων και συμβατικόυς) για να το ζεστάνουν, έτσι ώστε να μην αναγκαστούν να μείνουν σπίτι, αλλά και να μη χαλάσουν πολλά χρήματα βγαίνοντας έξω. Το μόνο που τους κόστιζε αυτή η έξοδος ήταν το ποτό τους, το οποίο, όμως, αρκούσε για να φέρει κέρδη στην επιχείρηση, με το Basis να γίνεται μέσα σε μόλις 5 μήνες ένας από τους πιο δημοφιλείς χώρους εστίασης στο Άμστερνταμ. Αν και σήμερα το Basis παραμένει κλειστό μέχρι νεοτέρας, λόγω προβλημάτων με την τοποθεσία του, η πρότασή του έμεινε ως μια από τις πιο καινοτόμες και οικονομικές.

Και στην Κύπρο, όμως, το KLOK anticafé κινείται σε ένα παρόμοιο πλαίσιο, αλλάζοντας τα δεδομένα και βάζοντας τους πελάτες του να πληρώνουν με βάση την ώρα παραμονής στο χώρο του κι όχι για ό,τι καταναλώνουν. Η χρέωση αυτή ανέρχεται στα €3 την ώρα και αυτό σημαίνει ότι σε αυτή την ώρα σου παρέχεται απεριόριστη ποσότητα όλων των ειδών καφέ, κέικ και σνακς από τον μπουφέ. Στη συνέχεια ο χρόνος μετριέται και με τα λεπτά, π.χ. για 1 ώρα και 20 λεπτά, η χρέωση θα είναι €4, ενώ η μέγιστη χρέωση για όλη την ημέρα είναι €12.

Στον μπουφέ του KLOK anticafé βρίσκει κανείς δυο είδη κέικ, μπισκότα, φρέσκα φρούτα, ποπ κορν και ξηρούς καρπούς, ενώ το βράδυ εμπλουτίζεται και με έξτρα σνακ για το ποτό. Όποιος θέλει, μπορεί να παραγγείλει αλκοολούχα ποτά με μια μικρή χρέωση που δεν ξεπερνάει τα €2, ενώ υπάρχει και φαγητό, από πίτσες μέχρι σάντουιτς και platters, με χρεώσεις μέχρι €4,5 . Όποιος θέλει, μπορεί κι εδώ να φέρει το δικό του φαγητό από το σπίτι και να το ζεστάνει στο διαθέσιμο φούρνο μικροκυμάτων, χωρίς χρέωση.

Στην Αθήνα μπορεί να μην υπάρχει κάποιος ευρέως διαδεδομένος χώρος όπου μπορεί ο οποιοσδήποτε να πάει με το φαγητό του, υπάρχει, όμως, η επιλογή να πάει το κρασί του -κάτι που επίσης είναι σύνηθες στο εξωτερικό- μειώνοντας και πάλι το τελικό κόστος ενός γεύματος και πληρώνοντας μόνο το corkage, δηλαδή «φιλοδώρημα» για το προνόμιο του να φέρεις το δικό σου κρασί, που συνήθως κυμαίνεται στα 3-6 ευρώ. Πρωτεργάτης σε αυτό υπήρξε το Α Modo Mio στη Φιλοθέη, υπάρχουν, όμως, πολλά εστιατόρια που στηρίζουν την κίνηση BYOW (Bring Your Own Wine) ακόμη και σήμερα, αρκεί να έρθετε πρώτα σε συνεννόηση μαζί τους.

Απ’ ό,τι φαίνεται πάντως, όπου υπάρχει θέληση, υπάρχει και τρόπος!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Followers