Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015

Filled Under: , , , , , , ,

Tα άγρια ζώα κυρίευσαν το Τσέρνομπιλ.[βίντεο & εικόνες]


Η εκκενωμένη περιοχή του Τσέρνομπιλ φαίνεται να επανακατοικείται, αφού τα άγρια ζώα επωφελούμενα της απουσίας των ανθρώπων έχουν συρρεύσει στην περιοχή και σύμφωνα με τους επιστήμονες οι πληθυσμοί τους θα είναι πολύ μεγαλύτεροι από ό,τι ήταν πριν το πυρηνικό ατύχημα του 1986!


Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Τζιμ Σμιθ του βρετανικού πανεπιστημίου του Πόρτσμουθ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας "Current Biology", επεσήμαναν πάντως πως «αυτό δεν σημαίνει ότι η ραδιενέργεια κάνει καλό στα ζώα. Απλώς δείχνει ότι οι συνέπειες των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων, όπως της γεωργίας, του κυνηγιού και της δασοκομίας, είναι πολύ χειρότερες».
Οι επιστήμονες εξέτασαν στοιχεία από την ξηρά και τον αέρα σχετικά με την παρουσία ζώων γύρω από τον αντιδραστήρα, όπως ελαφιών, αγριόχοιρων, λύκων κ.α. Όπως είπε ο Σμιθ, «ο αριθμός άγριων ζώων που βλέπουμε στο Τσέρνομπιλ, είναι παρόμοιος με εκείνους σε καταφύγια θηραμάτων που δεν έχουν μολυνθεί». «Όπου απομακρύνονται οι άνθρωποι, η φύση ακμάζει - ακόμη και μετά από το χειρότερο πυρηνικό ατύχημα στον κόσμο» πρόσθεσε.

Αξιοσημείωτος είναι ιδίως ο αριθμός των λύκων, οι οποίοι είναι επταπλάσιοι σε σχέση με ένα κοντινό ίδιου μεγέθους καταφύγιο. Οι επιστήμονες το απέδωσαν αυτό στο ότι πλέον κανείς δεν κυνηγά τους λύκους γύρω από το Τσέρνομπιλ. Γενικότερα, η επανάκαμψη των πληθυσμών των άγριων ζώων άρχισε ήδη λίγα χρόνια μετά το ατύχημα.

Μια ζώνη αποκλεισμού μήκους περίπου 30 χιλιομέτρων περιβάλλει σήμερα μια έκταση 4.200 τετραγωνικών χιλιομέτρων στο Τσέρνομπιλ, από την οποία εκτοπίστηκαν όλοι οι 116.000 κάτοικοι. Η νέα μελέτη εστιάσθηκε στα μεγάλα θηλαστικά και δεν εξέτασε τους πληθυσμούς άλλων μικρότερων ζώων, πουλιών και εντόμων. Επίσης δεν μελέτησε την υγεία ή την αναπαραγωγική ικανότητα των μεγάλων ζώων.
Οι επιστήμονες θεωρούν πάντως πιθανό ότι μια ανάλογη «ολική επαναφορά» των ζώων θα λάβει χώρα γύρω από τις επίσης κατεστραμμένες πυρηνικές εγκαταστάσεις της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία.
Ο Αμερικανός φωτογράφος Φίλιπ Γκρόσμαν χρησιμοποίησε έναν εναλλακτικό τρόπο για να καταγράψει μια ολοκληρωμένη εικόνα από τον τόπο όπου συνέβη η μεγαλύτερη πυρηνική καταστροφή.

Χρησιμοποιώντας ένα drone (τηλεκατευθυνόμενο) απαθανάτισε εναέριες λήψεις από τη σημερινή μορφή που έχει το Τσέρνομπιλ, προκειμένου, όπως γράφει το Russia Today, να έχει μια νέα άποψη και οπτική για την ερήμωση που προκάλεσε το πυρηνικό ατύχημα.


Πηγή: Αποσπασματα από newsbomb

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Followers