Δευτέρα 20 Ιουλίου 2015

Filled Under: , , , , , , , ,

10 μυστικές παραλίες της Κρήτης

Ανάλυση για 10 μυστικές παραλίες της Κρήτης.
Εννοείται ότι το άρθρο είναι διαδραστικό. Στέλνεις την μυστική σου παραλία κ αμέσως αλλάζει το παραπάνω νούμερο Απλά εμείς βάζουμε την "μαγιά".

Πάμε να κάνουμε τις βουτιές μας σε 10 "ακατέργαστα διαμάντια" που βρίσκονται στο νησί της Κρήτης. Βέβαια όταν λέω ακατέργαστα εννοώ κ δυσπρόσιτα. Σε κάποιες παραλίες ο βαθμός δυσκολίας παλεύεται, σε άλλες ίσως πέσει λίγο βαρύς και τέλος κάποιες χρειάζονται απαραίτητα σκάφος. συνήθως φουσκωτό η βάρκα γιατί οι αέρηδες στο Λιβυκό πέλαγος δεν είναι κ πολύ "φιλικοί" για ιστιοπλοϊκά. Πάμε σιγά- σιγά γιατί είναι κ κάμποσες κ με αρκετές φώτο η κάθε μια παραλία.
Tip για να μην χαθείτε: πρώτα θα γράφεται το όνομα της παραλίας κ μετά φώτο κ σχόλια.

  1. ΑΓΑΔΙΚΟ

    Που βρίσκεται: Φτάνεις στον Άγιος Αντώνιος που βρίσκεται 71 χλμ νότια του Ηρακλείου, ανάμεσα στον οικισμό του Άη Γιάννη και τη Μονή Κουδουμά. Η περιοχή είναι πολύ απομονωμένη και η πρόσβαση μπορεί να γίνει μόνο μέσω ενός μονοπατιού που συνδέει τον Άη Γιάννη με τη Μονή. Το μονοπάτι περνάει ανάμεσα από πεύκα και χαρουπιές.
    Στο μέσο της απόστασης (60’-80’) υπάρχει ένα εντυπωσιακό σπήλαιο με σχήμα Δ, μέσα στο οποίο υπάρχει το μικρό εκκλησάκι του Αγίου Αντωνίου. Στο σπήλαιο υπάρχουν σταλαγμίτες και σταλακτίτες, από τους οποίους ρέει αγίασμα και μαζεύεται σε 3 γούρνες
    Λίγα μέτρα από τη μεγαλύτερη παραλία του Αγίου Αντωνίου θα συναντήσετε τις δύο μικρές απίθανες παραλίες με το όνομα Μεγάλο και Μικρό Αγαδικό. Το όνομα Αγαδικό προέρχεται πιθανόν από το γεγονός ότι η περιοχή ήταν κάποτε κτήμα κάποιου αγά. Μπορείτε να επισκεφτείτε το μικρό σπήλαιο Χωστόσπηλιο, που βρίσκεται λίγα μέτρα δυτικά του Αγίου Αντωνίου, και δίπλα στο Αγαδικό (υπάρχει μια στάνη στο σπήλαιο).
    Η ευρύτερη περιοχή είναι γεμάτη αλυκές και θα δείτε τους περίφημους αλατάδες των Αστερουσίων να γεμίζουν γούβες με θαλασσινό νερό που εξατμίζεται από τον ήλιο.

    ΠΡΟΣΘΕΤΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

    • Νομός: Ηράκλειο
    • Χρώμα νερού: Βαθύ μπλε
    • Τύπος παραλίας: Ψιλό βότσαλο
    • Βάθος: Κανονικό
    • Κυματισμός: Συνήθως ήρεμη
    • Κόσμος: Απόμερη
    • Άλλες πληροφορίες: Φιλική στους γυμνιστές, Ιδανική για μάσκα / ψάρεμα, Σκιά από βράχια
    • Πρόσβαση: Βάρκα, Περπάτημα


  2. ΚΑΜΑΡΑΛΑΤΖΙΜΑΣ, Ρέθυμνο
    Που βρίσκεται: Φτάνεις Γεροπόταμο ο οποίος βρίσκεται περίπου 18 χλμ ανατολικά του Ρεθύμνου και 3 χλμ δυτικά από το Πάνορμο. (Η πρόσβαση στο Γεροπόταμο είναι πανεύκολη, καθώς δίπλα περνάει η γέφυρα της εθνικής οδού Ηρακλείου- Ρεθύμνου.
    Γεροπόταμος
    Μπορείτε να έρθετε ακόμη και με λεωφορείο, ζητώντας από τον οδηγό να σταματήσει στην παραλία). 
    Ονομάζεται έτσι από το ομώνυμο ποτάμι που εκβάλει στην παραλία. Η μικρή παραλία είναι αμμουδερή και με καθαρά νερά, τα οποία είναι πολύ δροσερά λόγω του ποταμού, ο οποίος σχηματίζει μια βαθιά λιμνούλα δίπλα στην παραλία. Είναι οργανωμένη με ομπρέλες και μια καντίνα που προσφέρει αναψυκτικά, νερό και τρόφιμα. Παρά την εύκολη πρόσβαση, είναι πάντα ήρεμη και δεν έχει πολύ κόσμο. Ωστόσο, η προσανατολισμός της παραλίας, την κάνει ευάλωτη στους βοριάδες.

    Η ευρύτερη περιοχή είναι πολύ σημαντική, καθώς στο ποτάμι βρίσκουν καταφύγιο σπάνια πτηνά και ζώα. Στα δυτικά του Γεροπόταμου η ακτή είναι γεμάτη θαλάσσιες σπηλιές, στις οποίες ζουν οι σπάνιες μεσογειακές φώκιες και φωλιάζουν αρπακτικά πουλιά.
    Αυτά ΑΦΟΡΟΎΝ στον ΓΕΡΟΠΟΤΑΜΟ..
    Πάμε τώρα στην παραλία μας
    Μερικά μέτρα δυτικά της παραλίας του Γεροποτάμου βρίσκουμε μια εκπληκτική φυσική καμάρα που σχηματίζεται στα δυτικά μιας μικρής παραλίας. Η παραλία είναι μικρή, με άμμο και ψιλό βότσαλο και πεντακάθαρα βαθυγάλαζα νερά. Είναι τόσο μικρή, που όταν φυσάει βοριάς (συνηθισμένο στην περιοχή), τα κύματα σχεδόν την καλύπτουν. Η παραλία περικλείεται από κάθετους βράχους, που προσφέρουν φυσική σκιά. και η πρόσβαση μπορεί να γίνει αποκλειστικά μέσω θαλάσσης. 
    Η ακτογραμμή από την Καμάρα ως και τη Σκαλέτα είναι γεμάτη σπηλιές και από τους βράχους ξεπηδούν πολλά θαλασσογέρακα.
  3. Παραλία Στεφάνου
    Η παραλία "Του Στεφάνου" βρίσκεται δίπλα στην περιοχή Σεϊτάν Λιμάνια, 22 χλμ βορειοανατολικά των Χανίων και 2 χλμ ανατολικά του χωριού Χωρδάκι, στην ανατολική μεριά του Ακρωτηρίου.
    Το όνομα της περιοχής (Σεϊτάν=Σατανάς στα Τούρκικα) σημαίνει Καταραμένα Λιμάνια και προέρχεται από το γεγονός ότι οι κυματισμοί που δημιουργούνται στην περιοχή είναι επικίνδυνοι. Δίπλα βρίσκονται τρεις παράλληλοι στενόμακροι όρμοι, πολύ καλά προστατευμένοι από το κύμα
    Μέσα στο άγριο τοπίο με τους κάθετους βράχους και την άγρια ομορφιά, υπάρχει κάτι που το γαληνεύει: Στο βορειότερο κόλπο σχηματίζεται η μικροσκοπική πανέμορφη παραλία του Στεφάνου, με τα βαθειά βαθυγάλανα νερά. Η παραλία αποτελείται από χαλίκι και άμμο, που μεταφέρονται από τα γειτονικά νταμάρια μέσω του φαραγγιού Δι(μ)πλοχάχαλο που καταλήγει σε αυτή. Δεξιά κι αριστερά υψώνονται τεράστιοι μαρμάρινοι βράχοι, προστατεύοντας τον κόλπο από τις καιρικές συνθήκες.

    Αν δεν διαθέτετε σκάφος, απαιτείται σχετικά σύντομη (αλλά απότομη) κατάβαση 5-10΄ από το κοντινότερο σημείο στάθμευσης (με άσφαλτο).
    Την παραλία μπορεί να την ακούσετε κι ως Άγιος Ραφαήλ, από την ομώνυμη εκκλησία που βρίσκεται στην αρχή του φαραγγιού, αλλά κι ως Άγιος Σπυρίδωνας από την παλιά μικρή εκκλησία η οποία είναι κτισμένη μέσα στο βράχο.
    Κάποιοι έμπειροι canyoners επιχειρούν την κατάβαση μέσα από το απότομο Διπλοχάχαλο, το οποίο καταλήγει στην παραλία. Αν ασχολείστε με canyoning, μετά από 1-1,5 ώρα καταρρίχησης μέσα σε ένα βραχώδες τοπίο και με αρώματα θυμαριού να σας περιτριγυρίζουν, θα νομίζετε ότι βρίσκεστε στον παράδεισο. Το μεγαλύτερο ραπέλ (καταρράκτης) έχει ύψος 38μ, ενώ ελάχιστοι γνωρίζουν ότι στο μέσο του υπάρχει ένα άγνωστο σπήλαιο με εξαιρετικό διάκοσμο, μήκους περίπου 20μ.

    ΠΡΟΣΘΕΤΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

    • Νομός: Χανιά
    • Χρώμα νερού: Βαθύ μπλε
    • Τύπος παραλίας: Ψιλό βότσαλο
    • Βάθος: Βαθιά
    • Κυματισμός: Συνήθως ήρεμη
    • Κόσμος: Πολυκοσμία
    • Πρόσβαση: Άσφαλτος, Περπάτημα



4. Παραλία Αγιοφάραγγο



Πού βρίσκεται: Νότια του νομού Ηρακλείου, πολύ κοντά στα Μάταλα

Η παραλία του Αγιοφάραγγου βρίσκεται περίπου 80 χλμ νότια της πόλης του Ηρακλείου, στην έξοδο του ομώνυμου φαραγγιού. Για να έρθετε θα πρέπει είτε να διασχίσετε το φαράγγι με εύκολη πεζοπορία περίπου 30-50’, είτε να πάρετε καϊκάκι(αν υπάρχει φουσκωτο ακόμα καλύτερα) από τα Μάταλα, την Αγία Γαλήνη ή τους Καλούς Λιμένες. Σας προτείνω σίγουρα το πρώτο, καθώς η διαδρομή ανάμεσα στους κάθετους τοίχους του φαραγγιού είναι εκπληκτική. Στη διαδρομή θα συναντήσετε μεγάλες σπηλιές που ζούν ασκητές και το ξωκλήσι του Αγίου Αντωνίου, με ένα πηγάδι απ’έξω.


Η παραλία στην έξοδο του φαραγγιού είναι εκπληκτική, με ψιλό βοτσαλάκι και με πεντακάθαρα νερά, τα οποία συνήθως είναι πολύ ήρεμα. Δυτικά, σχηματίζεται μια πανέμορφη καμάρα, κάτω από την οποία μπορείτε να κολυμπήσετε. Ακριβώς από πάνω υψώνονται κάθετα βράχια, που στέκονται επιβλητικά. Μην παραξενευτείτε αν δείτε κάποιον ασκητή να προσεύχεται πάνω στα βράχια. Η παραλία είναι ιδανική για κάμπινγκ, αλλά θα πρέπει να κουβαλάτε όλα σας τα πράγματα μέσα στο φαράγγι. Ωστόσο, μπορείτε να «κερδίσετε» βάρος, αν δεν πάρετε νερό μαζί σας, αλλά να το συλλέξετε από το πηγάδι που βρίσκεται μπροστά από το εκκλησάκι, το οποίο απέχει από την παραλία μόλις 5’. Εκεί μπορείτε ακόμη και να πλένεστε (χωρίς σαμπουάν!). Δίπλα στο πηγάδι υπάρχει μια γούρνα από όπου πίνουν οι κατσίκες νερό. Αν έχετε χρόνο γεμίστε την με νερό και οι κατσίκες θα τρέξουν να πιουν, ευγνωμονώντας σας! Επίσης, από σεβασμό προς τους ασκητές που μονάζουν εδώ, ο γυμνισμός απαγορεύεται.
Εάν έχετε μαζί σας αθλητικά παπούτσια, σας προτρέπουμε να σκαρφαλώσετε το απόγευμα τα βράχια που βρίσκονται ανατολικά και να βρεθείτε στην κορυφή. Η θέα εκεί είναι φανταστική. Ακριβώς από πίσω, υπάρχει μια κρυμμένη θαλασσινή λίμνη με υφάλμυρο νερό απίστευτης ομορφιάς.

Ο Βουρβουλίτης, όπως λέγεται, επικοινωνεί υποθαλάσσια με την ανοιχτή θάλασσα. Αν επιθυμείτε να κατεβείτε στη λίμνη, από κάποιο σημείο και μετά είναι πολύ επικίνδυνο. Για να δείτε που ακριβώς είναι, δείτε το χάρτη, όπου φαίνεται μια σκούρα περιοχή ανατολικά της παραλίας.
Ακριβώς απέναντι από την παραλία, στα ανοιχτά, μπορείτε να διακρίνετε ένα χαμηλό βράχο, την Παπαδόπλακα. Στην Παπαδόπλακα υπάρχουν πολλές γούβες με πεντακάθαρο θαλασσινό αλάτι, το οποίο μαζεύουν οι ντόπιοι. Έτσι, αν έρθετε με βάρκα από τους Καλούς Λιμένες, μπορείτε να μαζέψετε χοντρό αλάτι για το σπίτι σας από εκεί.
Αν θέλετε να έρθετε από Ηράκλειο, πρέπει να οδηγήσετε ως την Μεσαρά, μετά να περάσετε τον Σίβα και να φτάσετε τη Μονή Οδηγήτριας. Ακριβώς εκεί αρχίζει ένας χωματόδρομος (πάρτε τον αριστερό, ο δεξιός οδηγεί στο Βαθύ) που οδηγεί στους Καλούς Λιμένες. Μετά από 4km, πρέπει να στρίψετε δεξιά (μπορεί να υπάρχει ακόμη μια αυτοσχέδια ταμπέλα για Αγιοφάραγγο) και να συνεχίσετε την πορεία σας μέσα στην μικρή κοιλάδα, έως ότου φτάσετε σε αδιέξοδο. Εκεί μπορείτε να αφήσετε το αυτοκίνητο σας στο μεγάλο πάρκινγκ. Προσοχή, μην αφήσετε το αυτοκίνητο σας κάτω από τη σκιά των λίγων δέντρων, αν δεν θέλετε να βρείτε τον ουρανό του κατεστραμμένο από τις οπλές των κατσικιών που θα ανέβουν για φάνε φύλλα! Στην συνέχεια περπατήστε μέσα στο φαράγγι για μισή ώρα έως ότου φτάσετε στην παραλία
.

ΠΡΟΣΘΕΤΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

  • Νομός: Ηράκλειο
  • Χρώμα νερού: Βαθύ μπλε
  • Τύπος παραλίας: Ψιλό βότσαλο
  • Βάθος: Βαθιά
  • Κυματισμός: Συνήθως ήρεμη
  • Κόσμος: Κανονικό
  • Άλλες πληροφορίες: Ιδανική για μάσκα / ψάρεμα, Σκιά από βράχια
  • Πρόσβαση: Χωματόδρομος, Βάρκα, Περπάτημα


5. Παραλία Άσπες


Πού βρίσκεται: Βγαλμένη σαν από παραμύθι, η μαύρη παραλία Άσπες βρίσκεται περίπου 58 χλμ νότια του Ηρακλείου, σε μια από τις πιο απομονωμένες και δύσβατες περιοχές των Αστερουσίων Όρεων. Βρίσκεται 4 χλμ ανατολικά από τον οικισμό των Τριών Εκκλησιών. Το ουσιαστικό άσπες σημαίνει κατολισθήσεις. Πράγματι στην περιοχή η γεωλογική δραστηριότητα αποτυπώνεται έντονα στα βράχια!
Οι Άσπες έχουν σκούρα μαύρη χοντρή άμμο, σχετικά σπάνιο φαινόμενο στις παραλίες των Αστερουσίων και συνηθισμένο στην Ιεράπετρα. Είναι περιτριγυρισμένη από ψηλά βράχια πάνω στα οποία σχηματίζονται μεγάλες σπηλιές, οι οποίες έχουν ορθογώνιες πλευρές, σαν κάποιος να τις έχει σμιλέψει! Τα χρώματα της θάλασσας έχουν ένα έντονο γαλαζοπράσινο χρώμα,ενώ η παραλία, χρόνο με το χρόνο, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν, αλλάζει όψη και μέγεθος. Όταν έχει λίγο κύμα η παραλία σχεδόν χάνεται.
Η πρόσβαση στην παραλία είναι πολύ δύσκολη καθώς μπορείτε να έρθετε μόνο με βάρκα. Το κοντινότερο λιμανάκι βρίσκεται στις Τρεις Εκκλησιές και στον Τσούτσουρα. Μάλιστα, υπάρχει καραβάκι από τον Τσούτσουρα που εκτελεί ημερήσιες εκδρομές. Λόγω της απομονωμένης της θέσης, είναι πάντα έτοιμη πάντα να υποδεχτεί τους «σκαφάτους» επισκέπτες της, οι οποίοι δένουν τις βάρκες ψηλά στα βράχια της παραλίας και έτσι δημιουργούν ένα χαρακτηριστικό "πλέγμα" από σχοινιά.
Αν έρθετε ως εδώ, αξίζει να έχετε μαζί σας ένα κουτάλι για να μαζέψετε αλάτι από τις γούβες που σχηματίζονται στα βράχια. Επίσης, παρατηρήστε τους βράχους δυτικά της παραλίας, που είναι σαν μια παρέα από μενίρ. Ποιος ξέρει, ίσως εδώ να ήταν το εργαστήρι του Οβελίξ!

ΠΡΟΣΘΕΤΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

  • Νομός: Ηράκλειο
  • Χρώμα νερού: Βαθύ μπλε
  • Τύπος παραλίας: Βότσαλο
  • Βάθος: Βαθιά
  • Κυματισμός: Συνήθως ήρεμη
  • Κόσμος: Απόμερη
  • Άλλες πληροφορίες: Φιλική στους γυμνιστές, Ιδανική για μάσκα / ψάρεμα, Σκιά από βράχια
  • Πρόσβαση: Βάρκα


Συνεχίζεται..

Δείτε ακόμα: Βουβός πεντοζάλης(video)



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Followers