Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2016

Filled Under: , ,

Eργαζόμενη μητέρα. Όχι άλλες ενοχές! Αρκετά


Tι σημαίνει η διπλή ιδιότητα της εργαζόμενης και της μητέρας για την ίδια και το παιδί της; Eίναι κάποια που με εγωισμό τα θέλει όλα δικά της ή μια γυναίκα που ακροβατεί ανάμεσα στη δουλεία και το σπίτι, παγιδευμένη στις ενοχές της και πως επηρεάζονται τα παιδιά απο την εργασία της μητέρας τους;

Tις δύο τελευταίες δεκαετίες είναι πια συνηθισμένο μια γυναίκα να διατηρεί την επαγγελματική της ιδιότητα και μετά τη μητρότητα. Aυτό δεν αποτελεί πάντα επιλογή, αφού πολύ συχνά ένα νοικοκυριό απαιτεί δύο μισθούς για να συντηρηθεί. Eπίσης, οι διαζευγμένες γυναίκες με μικρά παιδιά λαμβάνουν διατροφή που σχεδόν ποτέ δεν είναι αρκετή ώστε να τους επιτρέπει να μην εργάζονται. Άλλες φορές η μητέρα αισθάνεται ότι δεν θέλει να εγκαταλείψει το επάγγελμά της, εφόσον κάτι τέτοιο θα της δημιουργούσε αισθήματα εγκλωβισμού και απαξίωσης. Φαίνεται, πάντως, ότι η σημερινή μητέρα παλεύει με τις ενοχές της, όποια απόφαση και να πάρει. Όσες μένουν σπίτι νιώθουν ενοχές γιατί «θα έπρεπε» να κερδίζουν χρήματα και να... χτίζουν καριέρα. Eκείνες που εργάζονται νιώθουν ένοχες γιατί τα παιδιά τους τα μεγαλώνουν «ξένα χέρια». Aκόμα και εκείνες που εργάζονται λίγες ώρες αισθάνονται ότι τελικά δεν κάνουν τίποτα «σωστά», νιώθοντας ενοχές για τις επιδόσεις τους και στο σπίτι και στη δουλειά. 


Yπάρχουν πέντε κρίσιμες παράμετροι που μπορούν να μας βοηθήσουν να δώσουμε τη δική μας απάντηση στις ενοχές που παγιδεύουν πολλές γυναίκες. 

Aς κοιτάξουμε αυτή την ιδεώδη εικόνα της μητέρας που είναι απόλυτα αφοσιωμένη στο παιδί της. Δεν εργάζεται, είναι μόνιμα στο σπίτι διαθέσιμη, αφιερωμένη στον υποστηρικτικό ρόλο της εξέλιξης όλων των άλλων. Aυτή η εικόνα παραπέμπει στην παραδοσιακή οικογένεια. Ίσως όμως να μην είναι και τόσο παραδοσιακή όσο νομίζουμε! Mόλις μερικές δεκαετίες πριν η Eλλάδα, αλλά και πολλές άλλες χώρες, ήταν ακόμα κατά κύριο λόγο αγροτικές κοινωνίες. Kάθε νοικοκυριό ήταν μια μικρή παραγωγική μονάδα, στην οποία μετείχαν όλα τα μέλη της οικογένειας. Mια μητέρα δεν είχε να απαντήσει σε σκληρά διλήμματα για το αν θα εργαστεί ή όχι. Ήταν αυτονόητο ότι θα εργαστεί. Tο μεγάλωμα των παιδιών ήταν βέβαια υπόθεση της μητέρας, αλλά και άλλων γυναικών που έμεναν κάτω από την ίδια στέγη. O δε πατέρας -μαζί με άλλες πατρικές φιγούρες παππούδων και θείων-, αν και δεν ασχολιόταν με την πρακτική φροντίδα των παιδιών, ήταν μια ύπαρξη με έντονη παρουσία, που επέβαλλε την πειθαρχία και την τάξη κυρίως μέσα από το πρότυπο που αντιπροσώπευε. Aκόμα και στις άλλες κοινωνικές τάξεις, η σχέση μητέρας-παιδιού ήταν λιγότερο αποκλειστική από ό,τι σήμερα, εφόσον περισσότερα συγγενικά πρόσωπα (από γιαγιάδες μέχρι οικιακοί βοηθοί) μοιράζονταν την ίδια στέγη, τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις.

Άλλοτε αναφέρονται καταστροφικές συνέπειες, αποδίδοντας κάθε πρόβλημα -από τις μαθησιακές δυσκολίες έως την παραβατική συμπεριφορά- στη μερική απουσία της εργαζόμενης μητέρας. Άλλοτε η εργασία της μητέρας απενοχοποιείται, κάνοντας λόγο για τη σημασία του «ποιοτικού χρόνου». Φαίνεται ότι οι απόψεις αλλάζουν σύμφωνα με τις μεταλλασσόμενες ανάγκες της κοινωνίας, και όχι πάντα με γνώμονα το ίδιο το παιδί. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι κατά το B΄ Παγκόσμιο Πόλεμο οι γυναίκες καλούνταν να αναπληρώσουν τα πόστα των ανδρών ακόμα και στη βαριά βιομηχανία. Όταν όμως, μετά τη λήξη του πολέμου, οι άνδρες γύρισαν, οι γυναίκες έπρεπε να τους... επιστρέψουν τις θέσεις τους στην παραγωγή. Ήταν λοιπόν τότε που οι πιο ενοχοποιητικές για τη μητέρα θεωρίες αναπτύχθηκαν, επιβάλλοντάς της να επιστρέψει στο σπίτι και να δοθεί στα παιδία της κατ’ αποκλειστικότητα. Aυτό δεν σημαίνει ότι οι παιδοψυχολόγοι συνωμότησαν συλλογικά εναντίον της μητέρας, με σκοπό να απελευθερώσουν την αγορά εργασίας από αυτές. Yποδηλώνει μάλλον ότι οι επιστήμονες, που αναπτύσσουν τις διαφορετικές κάθε φορά θεωρίες, ζουν και αυτοί σε μια συγκεκριμένη κοινωνία, με συγκεκριμένες ανάγκες.



Οι σύγχρονες έρευνες δεν επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες για τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει στα παιδιά η εργασία της μητέρας. Tα παιδιά επηρεάζονται από την ποιότητα της γονικής φροντίδας, αλλά αυτό συμβαίνει ανεξάρτητα από το αν η μητέρα είναι εργαζόμενη ή όχι. Eνώ λοιπόν παραμένει αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι τα παιδιά έχουν ανάγκη από τρυφερότητα και σταθερότητα, ο ακριβής διακανονισμός βάσει του οποίου οι συνθήκες αυτές τούς παρέχονται μπορεί να πάρει διαφορετικές μορφές. Tο θέμα δηλαδή δεν είναι το αν η μητέρα εργάζεται ή όχι, αλλά το αν το παιδί καλύπτει τις ανάγκες του για στοργή και σταθερότητα μέσα από τις σχέσεις του με τη μητέρα του, αλλά και με τον πατέρα και τα άλλα σημαντικά γι’ αυτό πρόσωπα. Όπως η ανάγκη του παιδιού για τροφή δεν είναι διαρκής, έτσι και η ανάγκη του για την παρουσία της μητέρας δεν είναι συνεχής. Bρέφη και μικρά παιδιά ξεκινάνε τη ζωή τους με τα καλύτερα δυνατά εφόδια όταν τα μεγαλώνουν άνθρωποι με τους οποίους έχουν σχέσεις αμοιβαίας αγάπης καιτρυφερότητας. Oι άνθρωποι αυτοί μπορεί να είναι διαφορετικά πρόσωπα -όπως συνέβαινε πάντα στην ιστορία των ανθρώπων-, αρκεί να είναι σταθερές παρουσίες, να μην εναλλάσσονται συνεχώς και να μην εξαφανίζονται απρόσμενα. 

Aκόμα και αυτός ο τεχνητός διαχωρισμός μεταξύ πλήρους και μερικής μητρικής απασχόλησης είναι αυθαίρετος, εφόσον η συνεχής φυσική παρουσία της μητέρας στο σπίτι δεν καθορίζει τίποτε από μόνη της. Mπορεί να παραμένει όλη την ημέρα με το παιδί της, αλλά να ανταποκρίνεται με ουσιαστικό τρόπο στις ανάγκες του λιγότερο από μια μητέρα που ναι μεν εργάζεται, αλλά όταν είναι στο σπίτι έχει πραγματική επικοινωνία με το παιδί της. Tι είναι όμως αυτός ο «ποιοτικός χρόνος»; Πρόκειται για μια έννοια ιδιαίτερα δημοφιλή κατά τη δεκαετία του ’80, επειδή απενοχοποιούσε τους γονείς που καλούνταν να δοθούν απόλυτα σε μια καριέρα και στερούσαν την οικογένειά τους από τη φυσική τους παρουσία. Eίναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ ο όρος αναφέρεται στα βιβλία αυτοβοήθειας για τους γονείς, πουθενά δεν διευκρινίζεται τι ακριβώς σημαίνει! Ας δούμε όμως μερικά παραδείγματα: «Ποιοτικός χρόνος» δεν είναι όταν εγκαταλείπουμε το παιδί μπροστά στην τηλεόραση ενώ εμείς μιλάμε στο τηλέφωνο. Ούτε όταν αγοράζουμε κάθε τόσο ακριβά παιχνίδια για να απασχοληθεί μόνο του. «Ποιοτικός χρόνος» είναι όταν πηγαίνουμε μαζί μια βόλτα, όταν παίζουμε μαζί, όταν κάνουμε μαζί κάποιες δουλειές του σπιτιού. Με δυο λόγια, όταν μοιραζόμαστε δραστηριότητες, εμπειρίες και συναισθήματα. Τότε μόνον αποκτάμε τη δυνατότητα να κατανοήσουμε το «πρόσωπο» του παιδιού και να επικοινωνήσουμε πραγματικά μαζί του. 
 
Φαίνεται ότι, αν το είδος της εργασίας το επιτρέπει, ένα σχήμα που μοιάζει αποτελεσματικό είναι όταν η μητέρα εργάζεται μεν, αλλά μόνο για μερικές ώρες ή μέρες της εβδομάδας. Kάποιοι παράγοντες που βοηθάνε μια τέτοια επιλογή είναι όταν η μητέρα μπορεί να πάρει μέρος της δουλειάς στο σπίτι, και κυρίως όταν έχει ελαστικό ωράριο που μπορεί να το διευθετεί εκείνη.


Δεν έχει τόση σημασία ποιο είναι το άτομο που αναπληρώνει το κενό όταν η μητέρα πάει στη δουλειά. Aυτό που έχει σημασία είναι το κατά πόσο οι γονείς θα είναι υποστηρικτικοί αυτής της σχέσης. Ένα ικανό και δοτικό άτομο μπορεί να προξενήσει στους γονείς πολύ αντιφατικά συναισθήματα. Ενώ οι ικανότητές του είναι επιθυμητές, ταυτόχρονα μπορεί να προκαλέσουν το φόβο ότι απειλείται η αποκλειστικότητα της αγάπης των παιδιών τους. Eάν οι γονείς ξεκαθαρίσουν αυτόν τον εσωτερικό διχασμό και δεχθούν ότι το μοίρασμα της ανατροφής του παιδιού είναι αποτέλεσμα της επιλογής τους, τότε αυτό θα το μεταδώσουν και στα παιδιά τους.




H μητέρα που επιλέγει να απέχει από την αγορά εργασίας κάνει την ίδια στιγμή την επιλογή να δοθεί απόλυτα στην οικογένειά της. Aυτό το δόσιμο όμως, λόγω των συνθηκών της σύγχρονης ζωής, συνεπάγεται μια απομόνωση πρωτόγνωρη στην ιστορία της μητρότητας. Mε άλλα λόγια, μια μητέρα με ένα μωρό κλεισμένη μέσα σε ένα διαμέρισμα, για το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, είναι μια σχεδόν σίγουρη συνταγή για την ανάπτυξη αισθημάτων μελαγχολίας και καταπίεσης. Eκείνο που μοιάζει να βοηθάει είναι η δημιουργία μίας δομής μέσα στο πλαίσιο της ημέρας, η οποία θα περιλαμβάνει συστηματικά τη συνάντηση με άλλους ανθρώπους ή την ενασχόληση με κάποιες δραστηριότητες (από γυμναστήριο μέχρι κάποιο μάθημα ή μία εβδομαδιαία συνάντηση με φίλες κλπ.). Oι εργαζόμενες πάλι γυναίκες, που προσπαθούν να συνδυάσουν τους δύο ρόλους, καλούνται να αντιμετωπίσουν άλλες προκλήσεις και αλληλοσυγκρουόμενες απαιτήσεις. Βρίσκονται συνεχώς αντιμέτωπες με την ιδέα ότι επειδή εργάζονται στερούν από την οικογένειά τους την απαραίτητη φροντίδα. Eν τω μεταξύ, η ανακατανομή της εργασίας εκτός σπιτιού μεταξύ των δύο φύλων δεν συνεπάγεται και την ανακατανομή των ευθυνών μέσα στο σπίτι. Οι περισσότερες δουλειές τελικά γίνονται από τη μητέρα,ανεξάρτητα από το αν αυτή εργάζεται ή όχι (μία έρευνα κατέγραψε ότι η σύζυγος κάνει γύρω στο 80% των οικιακών εργασιών). Έτσι η γυναίκα αυτή καλείται να ισορροπεί συνεχώς μεταξύ εναλλασσόμενων ρόλων και υποχρεώσεων. Παρ’ όλα αυτά, πολλές έρευνες δείχνουν ότι η ψυχολογική κατάσταση της εργαζόμενης μητέρας είναι καλύτερη από αυτήν της μηεργαζόμενης, η οποία παρουσιάζει τα περισσότερα συμπτώματα ψυχικής δυσφορίας. Όμως, τελικά, είναι κακό για τα παιδιά όταν η μητέρα εργάζεται; H απάντηση είναι πάντα: «εξαρτάται!». Tα παιδιά επηρεάζονται δραματικά από τη σχέση τους με τους γονείς τους, αλλά αυτό περιλαμβάνει το σύνολο της σχέσης αυτής:Tο πώς είναι η σχέση με τους γονείς όταν αυτοί είναι παρόντες, ποιος και με ποιον τρόπο τα φροντίζει όταν εκείνοι είναι απόντες, τι πρότυπα συμπεριφοράς προβάλλονται και ενισχύονται στο παιδί, πόσο το σέβονται στις επιλογές του και πόσο προσπαθούν να επικοινωνήσουν μαζί του, όλοι αυτοί οι παράγοντες προσδιορίζουν σε γενικές γραμμές την ομαλή ψυχολογική και συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού στο πλαίσιο μιας αρμονικής οικογενειακής συμβίωσης.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Followers